Het project
Wonen in een kerk. Het was altijd al een droom van Karin en Albert den Hertog. Met de aankoop en de verbouwing van het Witte Kerkje in Zevenhoven kwam hun droom uit. Ze hebben daar nu zelfs de Pieter van Vollenhoven Prijs voor gewonnen.
Februari 2018, een kale kerk, met nog slechts vijf kerkbanken en op het podium een katheder met een paar liedboeken. Hoog boven achterin de kerk het (niet meer bespeelbare) orgel. Meer zat er niet in de voormalige gereformeerde kerk aan de Stationsweg in Zevenhoven.
Kort daarvoor waren Albert (46) en Karin (49) den Hertog eigenaar geworden van het uit 1909 daterende kerkje. “Toen ik Karin leerde kennen, woonde ze in net zo’n kerkje in Nieuwkoop”, vertelt Albert. “Toen al dacht ik: wat zou het leuk zijn als we ooit zoiets zouden hebben.”
Een paar jaar eerder fuseerden de protestantse kerken en werd gebruikgemaakt van de bestaande hervormde kerk. “Ik ben huisschilder en was daar aan het werk”, vertelt Albert. “Toen hoorde ik dat het Witte Kerkje te koop stond. Ik ben naar huis gegaan en heb Karin voorgesteld om het te kopen. Ze was meteen enthousiast.”
Het is bijna niet voor te stellen, maar inmiddels wonen ze alweer een jaar met hun drie kinderen Enzo (16), Riva (12) en Vittoria (9) in hun droomhuis. De verbouwing heeft zo goed uitgepakt, dat Karin en Albert daarvoor onlangs de Pieter van Vollenhoven Prijs in ontvangst hebben genomen.
“Het is precies gegaan zoals we wilden”, zegt Albert. “Dat komt ook omdat we een fantastische aannemer hadden. Eentje van de oude stempel; die meedacht en afspraken nakwam.”
Om te beginnen is het pand geïsoleerd. “700 vierkante meter isolatiemateriaal zit erin en voor de bestaande oude ramen zijn voorzetramen gekomen.”
Dingetje
In februari vorig jaar, voor de verbouwing, vertelde Albert dat de frisse lucht nog wel een ‘dingetje’ zou worden. Het plan was dat er een tussenvloer in de kerk zou komen, waardoor er een woonverdieping en een slaapverdieping zou ontstaan. Aan het uiterlijk van de kerk moest niets veranderd worden en de ramen konden niet open. “De vraag was: hoe zorgen we voor goede ventilatie in de slaapkamers?”, herinnert Albert zich nog. “Onze installateur heeft het perfect uitgedacht. Onder de kerkvloer zitten ventilatorroosters, die zuigen nu frisse lucht in de slaapkamers die op de begane grond zitten.”
Smaakvol en met respect voor oude materialen zijn Karin en Albert te werk gegaan. Prominente plek op de woonverdieping neemt het orgel in. Achter het orgel, op de plek waar vroeger de organist zat heeft Albert zijn kantoor ingericht. De woonverdieping is één grote sfeervolle ruimte, met een open keuken. Over de keuken zei Karin destijds: “Het hoeft allemaal niet nieuw. Je kunt op Marktplaats prachtige tweedehands keukens kopen.
Design
Ze kreeg gelijk. Op Marktplaats vonden ze een prachtige Italiaanse designkeuken met wit stenen blad. Boven het eiland, dat weliswaar geen kookeiland is, maar een plek waar je lekker aan kunt hangen, hangen moderne industriële lampen. Er staat ook een lange tafel, groot genoeg voor hun gezin en gasten, want iedereen is welkom bij de gastvrije Karin en Albert. “We hadden die vijf kerkbanken”, vertelt Karin. “Van één van die banken is deze tafel gemaakt.”
Eromheen staan aan één kant een opgeknapte kerkbank en oude stoelen uit de consistorie. Ook de zwartleren bank is een ‘krijgertje’. “Ik was ergens aan het werk”, vertelt Albert. “De mensen zaten te wachten op een nieuwe bank, maar ik dacht dat hij er al stond, zo mooi was hij nog. Ik mocht hem meenemen.”
Hij wijst ook op het tinnen avondmaalstel. “Het stamt nog uit de oude houten noodkerk die hier eerst stond. Iemand had het thuis staan en wist niet wat hij ermee moest. Ik vind het gaaf dat wij het hier een plaats kunnen geven.” Erg ingenomen is hij ook met spullen uit het kerkarchief. Zo hangt aan de muur een brief uit 1887. Daarin geeft koning Willem III toestemming aan de kerk om uit de nalatenschap van iemand geld te schenken aan de armen.
Uitzicht
Op de oude consistorie van de kerk, zat een puntdakje. Dat dak is eraf gesloopt. Nu is het een dakterras dat via openslaande deuren te bereiken is. Het uitzicht over de polder is prachtig. Albert: “Het is zo heerlijk hier. ’s Morgens zit ik hier mijn broodje te eten en zie ik de zon opkomen. Ik heb het afgelopen jaar zo veel foto’s gemaakt. We kijken bijna geen televisie meer.” Ook de kinderen geven aan te genieten van het wonen in deze bijzondere kerk. Ze willen nooit meer weg.
Wilt u reserveren of heeft u nog vragen?
Bel dan naar +316 – 1130 0197 of mail naar karin@hetwittekerkje.com.
Het onderstaande formulier invullen kan natuurlijk ook. We staan u graag te woord!
Bezoek onze kerk
B&B
Bent u op zoek naar tijdelijke woonruimte of wilt u een paar dagen heerlijk ontspannen of juist sportief bezig zijn? Het kan allemaal bij Het Witte Kerkje.
Terras
Sinds voorjaar 2019 heeft Het Witte Kerkje een mooi en heerlijk terras waar we erg trost op zijn! Begonnen als simpel en spontaan idee om aan de voorbijgangers en dorpelingen een ‘kop koffie met koekje’ aan te bieden, groeide dit uit tot serieus plan.
Het Witte Kerkje
- Stationsweg 15
- 2435 AN Zevenhoven